środa, 4 marca 2015

Warsztaty z gotowania dziczyzny

W dniu 26.02.2015 członkinie naszego Koła wzięły udział w warsztatach kulinarnych pt. „Bogactwo pól i lasów Beskidu Wyspowego” organizowanych przez Stowarzyszenie LGD Dolina Raby. Warsztaty odbywały się w gospodarstwie agroturystycznym „Czarownia w Górkach” w malowniczej miejscowości Szyk. Podczas warsztatów Gospodynie z niedawno założonego Koła miały okazję poznać bardziej doświadczone koleżanki z innych regionów, największe wrażenie zrobiło Stowarzyszenie Kół Gospodyń z Gdowa, które zrzesza łącznie 500 członkiń w 29 kołach. Nawiązałyśmy również kontakt z gospodyniami m.in. z Tymbarku.
      W drewnianej chacie powitano nas wyśmienitym śniadaniem z produktów wyłącznie regionalnych. Oprócz wybornego samodzielnie wypiekanego chleba można było skosztować kiełbasy i boczku z dzika, pasztetu z kaczki z rodzynkami oraz konfitur z jarzębiny i derenia. Do picia zamiast standardowej herbaty podano mieszankę ziołową lipy z miętą i miodem.
      Po tak sytym śniadaniu przyszła pora aby zabrać się do pracy. Zaczęłyśmy wiec od topinamburu, który stanowi alternatywę dla ziemniaków, jest od nich mniejszy i znacznie łatwiejszy w uprawie. Większość z nas pierwszy raz miała okazję spróbować tego warzywa. Po wykopaniu i obraniu bulw zabrałyśmy się za krojenie polędwicy z sarny oraz udźca z dzika, które już od poprzedniego dnia leżały w marynacie aby przeszły aromatem ziół. Do mięsa należało jeszcze pokroić cebulę czosnek i orzechy oraz zrobić sałatkę z czerwonych buraczków z orzechami i dodatkowo jabłka smażone z ziołami. W licznym gronie pracy ubywało bardzo szybko, a miła rozmowa w wielopokoleniowym gronie umilała czas.
      Po obiedzie gospodyni podała szarlotkę, sernik z gruszkami i placek z borówkami, a zamiast kawy sok jabłkowy i miętę pieprzową.

      W miłej atmosferze czas upłynął bardzo szybko. Na pożegnanie każda z uczestniczek dostała na pamiątkę rękawicę, fartuszek i czapkę kucharską.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz