Warsztaty z gotowania dziczyzny
W dniu 26.02.2015 członkinie
naszego Koła wzięły udział w warsztatach kulinarnych pt. „Bogactwo pól i lasów
Beskidu Wyspowego” organizowanych przez Stowarzyszenie LGD Dolina Raby.
Warsztaty odbywały się w gospodarstwie agroturystycznym „Czarownia w Górkach” w
malowniczej miejscowości Szyk. Podczas warsztatów Gospodynie z niedawno
założonego Koła miały okazję poznać bardziej doświadczone koleżanki z innych
regionów, największe wrażenie zrobiło Stowarzyszenie Kół Gospodyń z Gdowa,
które zrzesza łącznie 500 członkiń w 29 kołach. Nawiązałyśmy również kontakt z
gospodyniami m.in. z Tymbarku.
W drewnianej
chacie powitano nas wyśmienitym śniadaniem z produktów wyłącznie regionalnych.
Oprócz wybornego samodzielnie wypiekanego chleba można było skosztować kiełbasy
i boczku z dzika, pasztetu z kaczki z rodzynkami oraz konfitur z jarzębiny i
derenia. Do picia zamiast standardowej herbaty podano mieszankę ziołową lipy z
miętą i miodem.
Po tak sytym
śniadaniu przyszła pora aby zabrać się do pracy. Zaczęłyśmy wiec od
topinamburu, który stanowi alternatywę dla ziemniaków, jest od nich mniejszy i
znacznie łatwiejszy w uprawie. Większość z nas pierwszy raz miała okazję
spróbować tego warzywa. Po wykopaniu i obraniu bulw zabrałyśmy się za krojenie
polędwicy z sarny oraz udźca z dzika, które już od poprzedniego dnia leżały w
marynacie aby przeszły aromatem ziół. Do mięsa należało jeszcze pokroić cebulę
czosnek i orzechy oraz zrobić sałatkę z czerwonych buraczków z orzechami i
dodatkowo jabłka smażone z ziołami. W licznym gronie pracy ubywało bardzo
szybko, a miła rozmowa w wielopokoleniowym gronie umilała czas.
Po obiedzie
gospodyni podała szarlotkę, sernik z gruszkami i placek z borówkami, a zamiast
kawy sok jabłkowy i miętę pieprzową.
W miłej atmosferze
czas upłynął bardzo szybko. Na pożegnanie każda z uczestniczek dostała na
pamiątkę rękawicę, fartuszek i czapkę kucharską.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz